Як правильно вибрати ранні овочі і не отруїтися.

Картинки по запросу Як з’їсти ранні овочі і не отруїтися

Вже починаючи з березня на ринках та у магазинах з’явилися свіжі овочі – молоді огірки, помідори, кабачки, капуста. Проте ціни на них були досить високими, і це багатьох стримувало від спокуси поповнити зголоднілий на вітаміни організм. Тож, які свіжі овочі і коли можна їсти та як правильно їх вибирати.

Секрети вибору свіжої городини:

- Овочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд (не зморщені)

- На овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин, вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, - це свідчить,що її надмірно зволожували. Якщо ж тріщини свіжі, купувати такій овоч не варто, тому що він швидко згниє.

- Зелені корінці помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж будуть свідчити, що томати вже давненько перебувають на прилавку.

- Перш, ніж купувати огірки, їх варто уважно роздивитися: якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, - свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч не буде смачним.

- Вибираючи свіжий салат, пам’ятайте, що листя цього овоча не повинне мати гнилих вкраплень.

 

Основні правила безпечного споживання ранньої городини:

 - Перед споживанням овочі необхідно вимити під проточною водою ( не просто сполоснути, а саме добре вимити)

- Цікаво, що кожен овоч потребує особливого «ставлення» до себе: наприклад, у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в холодній воді протягом двох годин.

- Для «знешкодження» огірків та редьки, не зайвим буде обрізати їх кінчики.

- З огірків і кабачків бажано також зчищати шкірку – саме в ній накопичується більша кількість нітратів.

- Перед тим, як нарізати овочі для салату, потрібно позрізати всі тріщини й зіпсовані місця.

- Для приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла краще зрізати.

-В салат варто додати столову ложку лимонної кислоти, котра заблокує перетворення в організмі людини безпечних нітросполук на небезпечні під впливом нітробактерій, які містяться в овочах.

- Залишки зелені не варто зберігати в холодильнику, адже нітрати перетворюються в нітрити , які ще небезпечніші для людини та можуть спровокувати токсичне отруєння.

- Зменшити вміст нітратів приблизно на 80%, допоможе відварювання овочів. Умови і термін зберігання почищених овочів: при кімнатній температурі –4-5 годин, свіжо вичавлений сік зберігають не довше 1-2 годин.

 Сектор з питань цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Бершадської райдержадміністрації попереджає, вибирайте правильно та бережіть своє здоров’я!

Завідувач сектору

Письменюк Олександр Петрович

Адреса: 24400 м.Бершадь вул.Героїв України,22
Телефон: 
(04352) 21272


E-mail: 
cz_bershad@vin.gov.ua

Липень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4